Monique

Bol

 

 

Monique Bol is een laatbloeier. Op haar 55e verscheen haar debuut “er liggen twee holtes op je kussen”. In deze bundel belicht ze het wonderlijke wezen dat ons blijft verbazen: de man.

Nadat ze de opleiding literaire creatie afgerond had, schreef ze vooral verhalen. Later ontdekte ze via het werk van Marleen de Crée en Gerrit Kouwenaar haar liefde voor sonnetten en nog later begon ze ook vrije gedichten te schrijven. Ze dropt haar gedichten bij poëziewedstrijden, in gelegenheidsbundels, op websites of podcasts, in tuinen en bibliotheken, op kerkhoven en langs wandelwegen en in winkelstraten.


Als klimaatdichter wil ze de lezer aanzetten om kleine acties te ondernemen om het leven klimaatvriendelijker te maken.

Als stadsdichter van Hoogstraten, aardbeienstad halverwege tussen Antwerpen en Breda, wil ze poëzie in de openbare ruimte brengen voor elke Hoogstratenaar.

Monique is een dromer. Voor haar is dichten als ademen, maar ook een spelen met klanken en woorden. Ze laat zich graag verrassen door wat het dagelijkse leven te bieden heeft. Ze vindt inspiratie in het hier en nu, het toen of later, ver weg of achter de hoek, in levenden lijve of het liefst nog in de krochten van haar oneindige fantasie.

taal

 eerst volgt hij haar woorden niet, hij zit

nog met het hoofd op boot en trein

met honger, blaren op de koude voeten

 

zij lacht in kuiltjes, reikt hem wat sap

een boterham. ze praat en praat, volhardt.

geduldig leert ze hem haar land

 

ze theateren met taal en op een dag

begrijpt hij haar zinnen. hij laat haar proeven

van de vruchten van zijn verloren aarde

 

de klank van zijn viool, de woorden

uit zijn moedertaal. zelfzeker klinkt het

handgeklap dat ze opdragen aan elkaar

Bundel

‘Er liggen twee holtes op je kussen‘ (2021)

verkrijgbaar op: