Poëziewandeltochten op een rij

Poëzie

wandel

tochten

Bekijk hier poëziewandeltochten die in Nederland en België zijn uitgezet.
Aanmelden nieuwe routes via info@allemonden.nl

Nederland

Poëzieroutes om weg te dromen

 

Wandel.nl zet 8 poëzieroutes voor je op een rij. Langs deze routes vind je, op bijvoorbeeld een steen, muur of via een app, het werk van diverse dichters. Je vindt routes in steden, maar ook in natuurgebieden. Laat de dichtregels al wandelend op je inwerken.

zie: www.wandel.nl

Straatpoëzie overzicht

Gedichten zijn bijvoorbeeld te lezen op muren, gevels, daken, plakkaten, standbeelden, borden, posters, schuttingen of stoeptegels.

zie: www.straatpoezie.nl

Plekgedichten, route Tilburg

In Tilburg ligt de prachtige poëzie gewoon op straat. Soms zelfs letterlijk. Verzen van vroeger, maar ook woordkunstwerkjes van nu. In deze route nemen we je mee langs 6 zogenaamde plekgedichten die je niet mag missen. Het is geen lange route, maar leuk om te combineren met bezoek centrum van Tilburg. Neem er lekker de tijd voor. Kijk voor de duidelijke route op de website.

zie: www.cupudo.nl/plekgedichten

Thematische muurgedichten Leiden

Leiden telt meer dan 120 muurgedichten, in uiteenlopende talen en schriften. Hier vind je 8 routes en zijn alle gedichten te lezen, te beluisteren en te ontdekken.

zie: www.muurgedichten.nl/routes

Kunst- & poëzieroute Rotterdam

Stadsdichter Hester Knibbe en kunstenaar Gyz La Rivière nemen je mee langs kunstwerken in de stad, ieder met z’n eigen verhaal, terwijl je luistert naar de gedichten speciaal geschreven voor deze route.

zie: www.rotterdam.info

Poëzieroute Leeuwarden

Wandeling langs poëzie van schrijvers die in Leeuwarden gewoond of gewerkt hebben. De 23 gedichten, waarvan een deel in het Fries, liggen gegraveerd om zwarte stenen tableaus in stoepen en straten in de stad. Verschenen ter gelegenheid van het afscheid van mr. G.J. te Loo, burgemeester van Leeuwarden van 16 juni 1983 tot 1 oktober 1993.

zie: www.groetenuitleeuwarden.nl

Zomer op Schokland

Tijdens de Zomer op Schokland, van juli tot en met augustus, vinden er op donderdag- en vrijdagmiddag poëziewandelingen plaats op het voormalige eiland Schokland. Thom Ummels draagt gedichten voor van Nederlandstalige dichters die direct of indirect met de locatie te maken hebben. Ook draagt hij gedichten voor van eigen hand. Deelnemers worden tijdens de wandeling uitgenodigd te reageren op de voorgedragen gedichten.

 Zie onze website voor meer informatie:

https://www.museumschokland.nl/agenda/poeziewandelingen-met-thom-ummels/

Poëziepad Berg & Dal, Nijmegen

In 2021 zijn inwoners van Berg en dal uitgenodigd een gedicht in te zenden vanuit het thema ‘gezien vanaf de bank’. Uit de vele inzendingen heeft een jury per bank een ‘winnaar’ uitgekozen. Deze 9 gedichten staan nu bij de banken en vormen het poëziepad Berg & Dal.

zie: www.visitnijmegen.com

Poëzieroute Gorinchem

 

Aan de hand van negenendertig gedichten aan de gevels, in het straatwerk en in de openbare ruimte maakt u een alternatieve wandeling door de prachtige vestingstad Gorinchem. Trek er – afhankelijk van uw tempo – minstens 2 à 3 uur voor uit. Onderweg zijn er tal van gelegenheden om even uit te rusten of een kop koffie te drinken.

zie: www.poezieroutegorinchem.nl

Poëziewandeling Hoensbroek

Elke eerste zondag van de maand verzamelen wandelaars en poëzieliefhebbers zich om 11:00 uur bij het witte kerkje (O.L. Vrouw maagd der Armen) in Mariagewanden. Er doen steeds meer mensen mee. Blijkbaar spreekt deze mix van lopen en luisteren en voordragen aan.  Iedereen kan meedoen. Je hoeft niet persé een gedicht voor te dragen. Gewoon genieten mag ook. 

zie: www.hallolimburg.net

Kasteel Wijnandsrade Zuid Limburg

In 2021 zijn inwoners van Berg en dal uitgenodigd een gedicht in te zenden vanuit het thema ‘gezien vanaf de bank’. Uit de vele inzendingen heeft een jury per bank een ‘winnaar’ uitgekozen. Deze 9 gedichten staan nu bij de banken en vormen het poëziepad Berg & Dal.

zie: www.visitnijmegen.com

Op de eerste binnenplaats van kasteel Wijnandsrade is tegenover de appelboom het startpunt van de poëziewandeling van de Vrienden van Wijnandsrade. 

zie: www.vriendenvanwijnandsrade.nl

Poëziewandeling Nijmegen

Elke derde zaterdag neemt een gids van het Poëziecentrum Nederland, gevestigd achter in de bibliotheek Mariënburg, u mee door de binnenstad. Het is een mooie route langs poëzie speciaal geschreven voor de betreffende plek of voor de stad. U komt met haar langs historische plekken waar dichters inspiratie vonden voor een gedicht. 

zie: www.ugenda.nl

‘Smul het gedicht’ in Heeze

Combineer natuur met cultuur en culinair genieten tijdens deze unieke poëtische wandeltocht. Deze mooie wandeling door Heeze biedt “Ruimte voor Meesterwerken” te midden van prachtige natuur. Onderweg kom je bijzondere meesterwerken tegen. Bijvoorbeeld meerdere gedichtentafels, het middeleeuwse slot Eymerick en een kudde van ruim 350 Kempische heideschapen. 

zie: www.de grooteheide.eu

Gedichtenroute Maasvallei / Elsloo

De gedichten van de poëet Jack Jacobs zijn prachtig om thuis te lezen, maar ze komen nóg beter tot hun recht in de omgeving die de auteur inspireerde: het schitterende gebied van het Rivierpark Maasvallei ten zuiden van Elsloo. 

zie: www.visitzuidlimburg.nl

Gedichtenroute H. Roland Holst

Wandel door het gebied waar Henriette Roland Holst haar inspiratie opdeed. Onderweg kom je een aantal van haar gedichten tegen.

zie: www.natuurmonumenten.nl

Poëzieroute wandelgebied Usselo

Het crematorium in Usselo heeft sinds kort een bijzondere wandelroute. Het is een ‘Poëziewandeling voor de achterblijvers’, gemaakt ter ere van het 50-jarig bestaan van Crematoria Twente. Op de route zijn vijftien gedichten te vinden die iets vertellen over verlies en de dood.

zie: www.tubantia.nl

Poëzieroute Wijnjeterperschar

Wijnjeterperschar ligt langs beekdalrivier het Koningsdiep ten zuidoosten van Drachten. Het herbergt zeldzame blauwgraslanden en een scala aan plantensoorten. Wil je op een andere manier kennismaken met natuur en cultuur van dit Natura-2000-gebied? Loop dan deze poëzieroute. Deze wandelroute van zo’n 3 kilometer gaat door bos, langs vennetjes en over ruig gras en heide. Onderweg beluister of lees je gedichten van bekende Friese dichters.

zie: www.staatsbosbeheer.nl

Straatpoëzie overzicht

Gedichten zijn bijvoorbeeld te lezen op muren, gevels, daken, plakkaten, standbeelden, borden, posters, schuttingen of stoeptegels.

zie: www.straatpoezie.nl

België

Poëzieroute Gentse binnenstad

De Poëzieroute in de Gentse binnenstad is een van de oudste in Vlaanderen. Sinds 2000 zijn er op diverse en vaak onverwachte plekken in de stad gedichten aangebracht. Op de oude kades van de Gras- en Korenlei bijvoorbeeld ontdek je een fragment uit Melopee van Paul van Ostaijen, in het ‘Graffitistraatje’ vind je (achter tralies…) een gedicht van Benno Barnard. Vijf gedichten zijn bovendien verwerkt in een kunstwerk van bekende Vlaamse kunstenaars zoals Liliane Vertessen en Paul Van Gysegem.
De Poëzieroute kan je op eigen houtje verkennen met een gratis brochure die verkrijgbaar is in Poëziecentrum en de Dienst voor Toerisme.

zie: www.poeziecentrum.be

Poëziewandeling Antwerpen

In Antwerpen kun je van bijna elke steen poëtisch worden. Antwerpen barst van de muurschilderingen en gedichten in het straatbeeld, maar in de wirwar van het alledaagse stadsleven verdwijnen die vaak in de achtergrond.

zie: www.dentriangel.be

Poëziepad Puivelde

Een prachtig vernieuwde fiets- en wandelroute van 13 km door het groene Puivelde (bij Sint Niklaas). Op deze route kom je 12 gedichten tegen van lokale dichters. De gedichten vind je terug op de arduinen zuilen doorheen het dorp. Geniet tijdens deze wandeling van het rustige, groene Puivelde en de mooie poëzie die daarbij hoort. 

zie: www.ontdeksintniklaas.be

Weet jij nog meer poëziewandeltochten?

Wij plaatsen deze dan hier. Laat het ons weten via: info@allemonden.nl

 

Activiteit Alle Monden

Wil jij mee op pad met Alle Monden?

DICHTERS ZWERFTOCHT

Bekijk hier de informatie

Na aanmelding ontvang je een bericht en alle praktische gegevens via de moderator van de desbetreffende dichterszwerftocht, waarvoor jij je hebt ingeschreven.
Na het aangeven van je interesse ontvang je een bericht van de moderator van de desbetreffende dichterszwerftocht als de datum definitief bekend is. Je zal dan alle praktische informatie krijgen en aan kunnen geven of je definitief aansluit.
Bij aanmelden geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens en het ontvangen van ons bulletin. Je kunt je toestemming altijd intrekken door je af te melden voor het bulletin als je het per email ontvangt.