Monique

Wilmer

Leegwater

 

Monique Wilmer-Leegwater (Borne, 1966) woont in het mooie Twente en is werkzaam in de financieel-administratieve sector. Al haar hele leven heeft zij een passie voor poëzie en het schrijven ervan. Zo organiseert en presenteert zij in haar woonplaats ‘Borne doet Poëzie’ om deze passie te delen met gelijkgestemden en het lezen en schrijven van poëzie te stimuleren.


Na het volgen van poëzielessen aan deSchrijversvakschool te Amsterdam, waar ze les kreeg van Froukje van der Ploeg, is ze met haar werk naar buiten getreden. Sindsdien is haar werk met regelmaat bekroond of genomineerd voor poëzieprijzen zoals de Rob de Vos Poëzieprijs van Meander, de Amsterdam UMC Poëzieprijs en de Plantage Poëzieprijs. Ook nam zij twee keer deel aan het literaire festival Dichters in de Prinsentuin.


Werk van haar is gepubliceerd in diverse verzamelbundels waaronder “In Donzen Dromen” de 100 beste gedichten van de Gedichtenwedstrijd (voorheen Türing) en het literair e-magazine voor Nederlandstalige poëzie Meander, waar tevens een interview met haar te lezen is.


Monique is uit overtuiging aangesloten bij de Klimaatdichters. De natuur is dan ook een belangrijk thema in haar werk.

Het verhaal van de Natuur

Een dichter vertelt een verhaal. Bij Wilmer gaat dat over vervreemding tussen de mens en zijn natuurlijke omgeving. Ze wordt verdrietig als ze ziet hoe er met dieren wordt omgegaan. Ze zijn verworden tot producten. Waar is de verbondenheid tussen mens en de natuur? Ze stelt in haar debuutbundel een aantal filosofische vragen in de vorm van gedichten. “Moet ik veranderen of de wereld? Is het hebben van een menselijke taal een voorwaarde om te mogen bestaan?” Het zet haar aan het denken maar ook de lezer en luisteraar. Het is niet zwart-wit, legt Wilmer uit. “Ik zit ook met de vraagstukken over de habitat van de wolf en de das. En wat doen we tegen de vogelgriep?”

 

Bundel

‘Wisselplaats’ (2023)

verkrijgbaar op: